Mydła z Aleppo

Dzisiaj Aleppo to symbol rozpaczliwej walki o życie, o godność ludzką i o przetrwanie.

Ale dla farmaceuty nazwa Aleppo kojarzy się jeszcze z czymś innym. To taki mały cud kosmetyczny czyli mydła z Aleppo. Ręcznie robione wg starej tradycyjnej receptury wymyślonej przez Fenicjan, niezmienianej przez wieki, a którego właściwości odkrywamy wciąż na nowo.

Do ich produkcji używa się wyłącznie naturalnych składników: oliwy z oliwek, naturalnego ługu sodowego pozyskiwanego z soli morskiej, wody oraz oleju laurowego, tłoczonego na zimno ze świeżych owoców, jagód wawrzynu szlachetnego, który nadaje wnętrzu kostki mydła tę charakterystyczną zieloną barwę.

Spotyka się również mydła z Aleppo z dodatkiem oleju z czarnuszki, glinki lub oleju arganowego. I te składniki wyczerpują listę składu oryginalnych mydeł Aleppo.Aleppo_Mydła1_AN

Oryginalne Mydło Aleppo nie zawiera w sobie gliceryny, barwników, syntetycznych substancji zapachowych, konserwantów, ani tłuszczy zwierzęcych.

Sam proces produkcji mydła jest podobny jak przy każdym kosmetycznym mydle, ale te składniki.. ten okres 9-cio miesięcznego dojrzewania mydła… to obsychanie na pustyni czynią z niego niepowtarzalny cud kosmetyczny.

Podstawowe mydło z Aleppo zwane mydłem szarym bez dodatku oleju laurowego ma właściwości wybitnie natłuszczające, nawilżające i zmiękczające skórę. Jest bardzo delikatne i może być używane do golenia, do mycia twarzy, a także u dzieci.

Dodatek 5-10% oleju laurowego, to mydło również delikatne, ale już o właściwościach antyseptycznych i przeciwzapalnych. To mydło przeznaczone dla skóry suchej i normalnej.

Dodatek 10-20% oleju laurowego w mydle sprawdza się przy skórze normalnej i mieszanej, powinno być na umywalce każdej osoby cierpiącej na atopowe zapalenie skóry, na egzemę czy łuszczycę. Natłuszcza, działa przeciwzapalnie i koi świąd.

Dodatek 30-50% oleju laurowego w mydle przesuwa działanie bardziej w kierunku antyseptycznym a mniej nawilżającym. To mydło sprawdzi się przy krostkach, zaskórnikach, przy skórze tłustej.

Dodatek ponad 50% oleju laurowego sporadycznie jest polecany do pielęgnacji skóry, a jeśli już, to przez krótki okres kuracji, nigdy na jej początku, takie mydło najczęściej wykorzystuje się do prania np. bielizny.

Olej wawrzynowy zwany również olejem laurowym ma uznane działanie antyseptyczne, ściągające, przeciwzapalne. Odnawia fizjologiczny płaszcz lipidowy skóry a jego zastosowanie w schorzeniach dermatologicznych datuje się od wielu nawet nie lat, a wieków.

Pamiętam wzruszające słowa młodej Syryjki z Aleppo wypowiedziane na ŚDM w Krakowie „My musimy tam żyć, to nasz dom, módlcie się za nas” .

Oby historia nie dopuściła do wyginięcia kraju, ani jego mieszkańców i tego cudownego i bardzo użytecznego kosmetyku.

Zostaw komentarz

XHTML: Możesz użyc następujących znaczników: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>